מה קורה כיום עם בתי המשפט בישראל?
המצב הוא כזה שרוב בתי המשפט כרגע מושבתים ורק נושאים דחופים מגיעים לדיון. אם כן, כלל האצבע בעיני בית המשפט הוא שאם הנושא הוא דחוף ועשוי להיגרם נזק בהמתנה בבקשה – הרי שיש להגיש בקשה לתביעה לדברי סגל. במידה וזה לא דחוף ויכול להמתין – עדיף לחכות עם הגשת התביעה. כל מה שדורש התערבות מהירה של בטח המשפט ייענה ויטופל ועל התחומים הנפוצים נרחיב בפסקה הבאה.
אילו תחומים מובעים כעת לטיפול בבית המשפט בימי הקורונה?
בעיקר דברים דחופים כמו בקשות לצווי מניעה, צווי עיקול, עיכוב הליכים, מניעת אלימות במשפחה ועוד. גם בהוצאה לפועל יידונו בעניינים דחופים. במידה ומדובר במקרה לא דחוף על עורכי הדין לא להגיש את התביעה ולמנוע מעמסה על בתי המשפט.
מה קורה למשל במקרה של ביטול טיסה?
גם במקרה של ביטול טיסה ואפילו אם אתם זכאים להחזרי העלויות על כרטיסי הטיסה, כמו במקרים רבים שקרו עם טיסות שהתבטלו בעקבות משבר הקורונה והשבתת נתב"ג, ניתן לחכות עם התביעה גם לאחר ימי הקורונה והחזרה לשגרה. במידה ואתם חושבים שסעיף מסוים בחוק יאפשר לחברת התעופה להימלט מהחזרי התשלומים שלכם בחלוף זמן מסוים אז תוכלו להגיע את התביעה מוקדם יותר. בדומה לנושא זה, גם במידה ויש לכם למשל חוזה שכירות עם אדם שלא שילם לכם מה שהוא צריך לשלם או הסכם תשלום כלשהו והוא אינו עומד בתשלום שלו – גם במקרים כאלה, ברוב המקרים, הדיון יכול לחכות לאחרי ימי הקורונה.
מה לגבי דיני עבודה?
בתקופה הזו של השבתת המשקל, החזרה הדרגתית שלו, הוצאת העובדים לחל"ת ואינספור בעיות אחרות שנגרמו למעסיקים כתוצאה מהקורונה – הרי שישנן תביעות רבות של שכירים ושל מעסיקים. באילו דברים בית המשפט מטפל? מה שקשור לשכר שצריך להיות משולם לעובדים או הבטחת הכנסה שהביטוח לאומי לא משלם – אלו נושאים שבית המשפט אכן ידון בהם גם בימים אלה. בהרבה נושאים אחרים לא.
דוגמאות נוספות להליכים משפטיים המתקיימים בימי הקורונה:
בעיקר הליכים פליליים הקשורים במעצרים או שחרורים, צווי חיפוש, צווי תפיסה, צו איסור פרסום, צו עיכוב יציאה מהארץ, עיכוב גזר דין ועוד. גם בתחום התעבורה בנושאים כמו פסילת רישיון או ביטול פסילה מנהלית וכן בעבירות שבהן השיפוט הוא מהיר ללא דיונים רבים – ניתן יהיה להגיש התביעה.
מה לגבי דיני משפחה?
בתחום דיני המשפחה יש עניינים רבים עדינים מאוד וכאלה המצריכים טיפול מהיר. כך למשל במקרים של צו ריחוק, אלימות במשפחה, מינוי אפוטרופוס, סעדים דחופים בענייני אימוץ ועוד מקרים דחופים – יטופלו. כל מה שקשור בדיני משפחה ואינו דבר דחוף – יכול לחכות.
אם נסכם את מה שנאמר פה, נחזור למה שאמרנו בהתחלה. כאשר מרבית המערכת המשפטית מושבתת ויש הגבלות רבות על הפעילות בתקופת ימי הקורונה, הרי שמה שלא דחוף לא צריך להגיש כעת. מה שדחוף ניתן להגיש וגם יקיימו בו את הדיון בהקדם.