את הבניינים הישנים והמוזנחים יחליפו חדשים ונוצצים, הסמטאות המקושקשות יוחלפו בפארקים רחבים עם שבילים לעגלות ומחירי הדירות מזנקים – פלורנטין הדור הבא
בשנות ה-90 העליזות. השכונה הדרומית, פלורנטין כבר מותגה כ"שכונת הצעירים של תל אביב". בזכות סדרה מצליחה בטלוויזיה ופינות חמד שלא ניתן למצוא במרכז העיר, הישראלים שחזרו מהטיול בהודו מילאו את השכונה בשרוואלים וריח קטורת משכר, שהחליף את אבק הנסורת שהשאירו בעלי המלאכה בשנות ה-60 שהחליפו את ריחות המטעמים של העולים מסלוניקי בשנות ה-30.
כמו מקבילותיה, וויליאמסבורג הניו יורקית וקרויצברג הברלינאית, פלורנטין התחילה כשכונת פועלים, רעיונם של דוד אברבנאל וידידו הקבלן שלמה פלורנטין מסלוניקי, על מנת להנציח את זכר אביו, דוד פלורנטין, אחד ממנהיגי התנועה הציונית ביוון, עמד מאחורי הקמתה בשנת .1927 למקום הגיעו פועלי נמל מסלוניקי ועולים חדשים מטורקיה, מארצות הבלקן ומבוכרה, שהחיבורים ביניהם הוסיפו נופך אקזוטי לשכונה.
בבסיס היה מדובר בשכונת פועלים לא יומרנית, ולראיה האדריכלות המקומית, ששרידיה ניכרים עדיין ברחובות: הבתים נבנו בשטנץ קבוע, שבעיקרו הקומוה התחתונה שימה את בית המלאכה ואילו שתי הקומות האחרות שימשו למגורים. יש גם כמה בנייני באוהאוס שנבנו בשנות ה-.30 מבני התעשייה והבתים שנבנו בשיטת הטלאים שנים מאוחר יותר יצרו שעטנז ארכיטקטוני והזמינו עזובה והזנחה בשנות ה-.60
השכונה הכי צעירה בעיר
בשלוש העשורים האחרונים מאופיינת פלורנטין בגל נהירה של צעירים אליה כאשר העירייה מכנה אותה "השכונה הכי צעירה" כאשר למעלה ממחציתה מורכב מצעירים בגילאי ה-20-35. מרקם השכונה המיוחד שמשלב בין המשתחררים הטריים מהצבא לבין בעלי העסקים הוותיקים יוצר קהילה מגוונת וצבעונית שלא נראית בחלקים אחרים של העיר.
בתי המלאכה שפעם היו שמה השני של השכונה מפנים את מקומם לעוד מקמות בילוי או יחידות דירות ומבנים חדשים שעולים על הקרקע. בזמן שמחירי הדירות בתל אביב המשיכו להאמיר בשנים האחרונות, השכונה שמרה על יציבות יחסית. דירת שלושה חדרים נמכרה במחיר ממוצע של מיליון וחצי שקלים בחודש מרץ 2012 לעומת עשור לאחר מכן, בחודש מרץ 2022, אז מחיר הדירה מנזק כבר למעל 4.5 מיליון שקלים. עלייה של יותר ממאה אחוזים. מומחי נדל"ן צופים שבעשור הבא צפויה עלייה אפילו גבוה יותר.
פלורנטין 3.0
היום, נראה כי האבולוציה של שכונת פלורנטין הצעירה מושכת אליה שוב את המשפחות שמחפשות לרכוש דירה שעדיין נמצאת במחירים סבירים ביחס לתל אביב. הבנייה אמנם השתנתה אבל נראית שהשכונה הולכת צעד קדימה. על פי התכנית, את פניה של פלורנטין הולכים לעטר כמה פרויקטים חדשים שינחיתו את היוקרה ישר אל הקירות המקושקשים, הקרבה לים והברים השכונתיים.
מיזמי היוקרה של קבוצת הנדל"ן היובלים וקבוצת city coy בבעלותו של רן בלינקיס, מייסד רשת המרכולים הכי תל אביבית, PM-AM כמו Julie בהרצל 91 עם בריכה על הגג, חדר כושר וסטודיו פילאטיס בתוך הבניין ובית קפה בקומה הראשונה, או מתחם המגורים האקסקלוסיבי במרכז הרחוב השוקק של נחלת בנימין – the cube הולכים להעצים את חווית המגורים במקום ולהביא את השכונה לשלב הבא.
נגישות וקולינריה
הקו האדום של הרכבת הקלה צפוי להפתח בסוף השנה ולהפוך את החיים של הדיירים בפרויקט להרבה יותר אטרקטיביים עם תחנה שתמוקם במרחק של מס' דקות הליכה. בנוסף, נראה ששכונת פלורנטין הוא אחד האזורים היחידים בעיר, בהם מתוכננים לעבור כל הקווים של הרכבת הקלה (האדום, הירוק והסגול), במה שוודאי יאפשר נגישות ונוחות הגעה לשאר חלקי העיר בקלות.
מלבד היכולת השינוע ממקום למקום, ניכר כי מקומות הבילוי והאוכל שיש לאזור להציע הם מהמובחרים שבעיר. לצד שוק לוינסקי, על כל ריחותיו וטעמיו המיוחדים והצבעוניים, אשר מציע לדיירים החדשים חוויה קולינארית עשירה ומסקרנת, המבלים והמתגוררים במקום, יוכלו להנות ממגוון הפאבים, המסעדות ואפילו מהקאנטרי התל אביבי החדש בשוק העלייה.
המגמה החדשה של משפחות שהציפו את השכונה, לצד זוגות הצעירים וקהל הגיל השלישי אשר מגיעים מכל הערים בארץ בגלל החיים, הצעירים והאווירה החיה של ת״א בפלורנטין – החלו להבנות גם דירות שיותר מתאימות גם לקהל הזה, יותר גדולות שהשילוב בינהם זה מה שהופך את השכונה למקום הכי אטקרטיבי בעיר
הקרבה לים, לשדרות רוטשילד ושוק לוינסקי הופכים את האזור לאטרקטיבי במיוחד למי שמחפש לשלב נוחות באורח החיים שלו. גם בימים בהם הגרפיטי ייעלם מקירות הבתים הישנים שיהפכו מגדלים מבריקים ואת רעש הנגריות יחליף נחיל ילדים חוזר מבית הספר, השכונה תישאר אחד המוקדים המעניינים והאיכותיים שיש לעיר העברית הראשונה להציע.