מצב האבטלה הקשה והצורך בתוכנית חירום לאומית:
על פי הנתונים המפורסמים כרגע יש מעל מיליון מובטלים בישראל ושיעור אבטלה של בערך 25%. כלומר 1 מכל 4 אנשים בישראל שאמור להימצא בשוק העבודה מוצא את עצמו מובטל וכי הממשלה צריכה לדאוג לדמי אבטלה עבור אותם מיליון ומשהו מובטלים. מלבד דמי האבטלה הללו הממשלה צריכה לעזור לאוכלוסיות חלשות, לנכים, למבוגרים, לבדיקות ועזרים רפואיים, מכונות הנשמה, לקהל העצמאיים ובעלי העסקים ועוד. המצב ללא ספק מצריך תוכנית חירום לאומית ועל אף ההקלות האחרונות שהממשלה החלה בנוגע לבתי עסק שונים וחזרה של יותר עובדים לעבודה, אנו עדיין נמצאים תחת איום כלכלי בעייתי שכן גם לאחר המשבר העולמי ב-2008 לקח לנו (ולכל המדינות בעולם) כמה שנים להתאושש.
לא הסקנו מסקנות מהמשבר העולמי ב-2008:
בשנת 2008 עם קריסת הבורסה והמשבר הכלכלי העולמי שפגע במדינות רבות ברחבי העולם וגם בישראל, גרם לכך ש20% מהמועסקים פוטרו ולקח זמן עד שהמשק חשק לתפקוד מלא, בערך 6 שנים אם להיות יותר מדויקים. כבר לאחר המשבר הכלכלי שאירע ב2008 היינו צריכים להסיק את המסקנות ממשבר אפשרי נוסף בעתיד. בעוד היינו עסוקים בשנה ומשהו האחרונות ב3 מערכות בחירות והוצאות רבות לממשלה, הרי שהמשבר הזה הגיע בזמן לא טוב בכלל עברונו. כדי בכל זאת לצלוח את המשבר ולמזער את הנזקים שלו ישנם כמה צעדים ראשונים שניתן לנקוט בנושא.
צעדים ראשונים המיושמים בישראל ובעולם בסיוע למובטלים:
- סיום דרך מקום העבודה – במדינות מסוימות בעולם עודדו את מקומות העבודה לעזור לממשלה לעזור לאזרחים וזאת על ידי ניצול ימי מחלה בתשלום, קרנות מטעם הממשלה לסיוע לעסקים לשמירה על עובדים אצל המעסיקים לאורך תקופת הקורונה ואחרי ובדרום קוריאה גם ישנם הסדרים מיוחדים במימון פרטי.
- סיוע באמצעות מערכת האבטלה – בישראל נותנים קצבת אבטלה לעובדים שיצאו לחל"ת ובעולם מבצעים פעולות דומות בשמות אחרים.
- מענקים ישירים למשק בית – במדינות גדולות כמו אוסטרליה וארה"ב החלו לממש מענקים באופן ישיר לעזרה בניהול משק בית.
מסלולים אפשריים לסיוע מלא למעסיקים ולעובדים:
משבר הקורונה לא הולך להיעלם בקרוב וכי גם אם ימצא תרופה וחיסון נגד הווירוס, החזרה לשגרה הולכת להיות לא פשוטה ורבים מהעובדים שיצאו לחל"ת יפוטרו ולא יהיה להם לאן לחזור. מעסיקים רבים איבדו הכנסות וספגו הפסדים ולא ימהרו להחזיר את כל העובדים לעבודה, ייאלצו לצמצם בהוצאות וזה ישאיר מאות אלפי עובדים ללא עבודה. ייקח שנים להתגבר על המשבר ומשום כך ישנם כמה מסלולים אפשריים למזעור הנזקים ושיקום מהיר של המשק: המסלול הראשון הוא שת"פ עם המעסיקים על מנת להחזיר את העובדים מחל"ת. המסלול השני יהיה מציאת עבודה לדורשי עבודה עם אחוז גבוה למציאת התאמה, תוך שימוש בכלים ובדיגיטל למציאת עבודות מתאימות. מסלול נוסף יעזור בהכשרה מקצועית של עובדים לעבודות מסוימות ולשיפור ביצועי העבודה שלהם על מנת להפוך לבעלי ערך עבור בתי העסק ולהגדיל את הסיכוי לשמור עליהם. המסלול האחרון מלווה אנשים בעלי סיכוי גבוה להישאר ללא עבודה ולא למצוא עבודה כל כך בקלות ומאפשר ליווי והפניה להכשרה במוסד לימודי מוכר